Sretan roditelj = sretno dijete. Nema ništa gore od isfrustriranog djeteta na putovanju oko kojeg treba cijelo vrijeme skakati i pritom propustiti svu ljepotu putovanja, destinacije i priliku za učenje i obogaćivanje. Putovanje s djecom može biti nešto najljepše što vam se može dogoditi, a može biti i, nećemo lagati, totalna katastrofa. Zapamtite jedno: uspješno i lijepo putovanje ovisi isključivo o vama! A to znači da možete utjecati na ishod, je li tako?

Kao što se i vi veselite istraživanju novih destinacija, taj osjećaj treba potaknuti i kod djeteta. Nemojte pretpostaviti da dijete zna kako zemaljska kugla izgleda, kolika je udaljenost između država i koliko je vremenski potrebno za doći od točke A do točke B (znate ono kada vas dijete sto puta u 5 minuta pita “kad ćemo doći?”). Zato donosimo par jednostavnih savjeta kako dijete pripremiti na putovanje.

1. NAJAVITE PUTOVANJE

Svi se mi volimo nečemu veseliti. Iščekujemo novo putovanje, veselimo se nečijem rođendanu, vjenčanju, Božiću, dočeku Nove godine, ljetovanju… Dijete najčešće živi iz dana u dan sljedeći naučene rutine. Igra mu je sve. Iskoristite ovu priliku da naučite dijete da se veseli budućim doživljajima. Odbrojavajte dane, iskoristite te dane za učenje naziva dana u tjednu, broj dana u mjesecu, godišnja doba. Neka najava putovanja ne bude ukoliko ni sami ne znate hoće li se putovanje realizirati. Kada budete 100% sigurni da putujete, tada objavite putovanje i djetetu. U protivnom će biti jako razočarano ako se putovanje otkaže.

2. OBJASNITE DJETETU ŠTO MOŽE OČEKIVATI

Svaki novitet je djetetu urnebesno zabavan. Tako će biti i s putovanjem ako na tom putovanju bude nešto što mu je novo i što ga jako zanima. Na primjer, prvi let avionom, aquapark koji ćete posjetiti, zoo sa životinjama koje još nije vidio (ili safari još bolje), pustinja itd… Manja će djeca doslovno uživati i u skakanju po običnim stepenicama ako ćete i vi skakati s njime. Nemojte misliti da ćete se odlaskom u zoo “riješiti” brige i na miru uživati u kavi na suncu dok dijete zuri u slona. Budimo realni, to se neće dogoditi. Ono će htjeti da mu objašnjavate zašto slon ima surlu, žive li tako veliki slonovi vječno i kako izgleda slonovska kakica. Što se prije priviknete na dječje igre i gledanje na svijet iz dječje perspektive, to će vam i putovanja biti zanimljivija i jednostavnija. Tada će i svako guštanje u restoranu ili u stvarima koje su namijenjene za odrasle biti samo bonus, dodatni gušt koji će nadmašiti vaša očekivanja od putovanja.

Ukratko, uvrstite u svako putovanje nešto što će djetetu biti interesantno i to mu najavite da se nečemu veseli. Danas vam na raspolaganju stoje razni web portali, slike, youtube gdje djetetu možete pokazati kako će to mjesto otprilike izgledati.

3. RECITE DJETETU GDJE PUTUJETE

Iako dijete (vjerojatno) ne zna niti za jednu drugu državu, objasnite mu da putujete u drugu zemlju što podrazumijeva jezik koji ne razumije, možda i drugačiju kulturu ponašanja, drugačiji izgled ljudi. Uzmite vremena da mu odgovorite na sva pitanja koja ga zanimaju jer na taj način stvarate interes kod djeteta o drugom i drugačijem te mu potičete znatiželju za bitnim stvari koje su ključne za svako putovanje.

4. POKUŠAJTE MU OBJASNITI VRIJEME KOJE JE POTREBNO ZA DOĆI DO ODREDIŠTA

Budući da predškolskoj djeci ništa ne znači kada mu kažete da će putovanje trajati 5 sati ili “jako dugo”, pokušajte mu to predočiti pojmovima i vremenskim razdobljima koje razumije. Na primjer putovat ćemo onoliko koliko prođe vremena od doručka do ručka. Ili, onoliko koliko si na treningu. U situacijama kada mu dugi put postane naporan, imajte pripremljene stvari koje voli, s čime će se zanimati ili što će jesti.

5. UKLJUČITE DIJETE U PAKIRANJE

Nitko ne voli da mu se prčkaju i raskopavaju složene stvari. Zato dajte djetetu neki drugi koferčić ili ruksak gdje će spakirati stvari koje želi ponijeti. To može biti odjeća ili igračke koje su mu drage i svakako mu dajte ograničenja tako da ne pokušava u kofer utrpati najvećeg plišanog medu. Ukopčajte se u “mode” u kojem putovanje započinje pakiranjem i neka vas pakiranje veseli. Nakon što ste spakirali sve stvari, ponesite i one stvari koje je dijete spakiralo sebi jer ga tako uključujete u donošenje odluka. Dijete će se osjećati važno i gradite mu samopouzdanje. Ako neka stvar koju dijete želi ponijeti ne može na put s vama, obavezno mu to recite i objasnite zašto ne može. Da se ne dogodi frustracija u trenutku kada je dijete planiralo izvaditi svoje rukavice koje je spakiralo, a vi ste na Maldivima na 30 stupnjeva i naravno da ste rukavice ostavili doma. I tada krene histerija. Btw, u ovom konkretnom slučaju spakirajte i te rukavice jer ne zauzimaju puno mjesta, a dijete je možda htjelo biti spiderman. Igra spidermana bez rukavica je kao čokoladna torta bez čokolade! Dječja perspektiva.


Ono što je najvažnije je da putovanja (pa tako i njihova priprema) ostanu u lijepom sjećanju i da izazivaju pozitivne emocije. Sve pripreme oko putovanja i pakiranja radite s veseljem. Ležerno. Dijete će to upiti kao mala spužvica i jednog dana će i sam postati sretan i spretan putnik. I ne zaboravite, sretan roditelj = sretno dijete.

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *