Oduvijek ste htjeli otputovati na neko lijepo mjesto koje vam je dugo na popisu, gdje ćete uživati daleko od vaše svakodnevice. Ali, sada su tu i djeca. Može li putovanje s djecom biti opuštajuće i zabavno da se vratite doma napunjenih baterija? Ili mislite da će vas to putovanje više iscrpiti nego odmoriti? Je li vas strah upustiti se uopće u planiranje putovanje s djecom? Evo nekoliko savjeta i primjera kojima ćemo vam razbiti ove predrasude i strahove.

Djeca su mali genijalci i prilagodljivi su svakoj situaciji, ako ste i vi fleksibilni. Opušteni roditelj je preduvjet za opušteno dijete. Naravno da želite da se dijete na putovanju osjeća sigurno i da mu je zabavno, a da pritom ne strepite oko svake sitnice.

Kada smo organizirali putovanja roditeljima s djecom, puno njih je imalo bezbroj pitanja oko same destinacije, gdje su trgovine, ljekarne, što ako se dijete razboli, hoće li u zrakoplovu prihvatiti dječje bočice i hranu, kako unaprijed isplanirati dnevne aktivnosti itd. Puno je pitanja koja se vrte po glavama roditelja koji se prvi puta odluče na putovanje s djecom.

ALL INCLUSIVE ZA PRVO PUTOVANJE

Naš savjet je da, ukoliko ste i sami nesigurni, a prvo vam je putovanje s djecom, odlučite se za all inclusive odmor. Na taj način ćete smanjiti stres barem po pitanju hrane i dnevnih obroka. Svi znamo da su djeca stalno gladna i žedna, i to u najgorem trenutku kada nam nije u blizini ni trgovina ni restoran. All inclusive odmor će vam osigurati doručak, ručak, večeru i međuobroke tako da cijeli dan ne trebate razmišljati o tome je li vam dijete gladno. All inclusive odmor je vezan za određeni hotel na destinaciji (i time ste riješili smještaj i prehranu), a na vama je da između obroka organizirate dnevne aktivnosti (kupanje, sunčanje, izleti itd.). Ovako je izgledao naš prvi all inclusive odmor u Grčkoj.

Ukoliko smatrate da možete vi i više od all inclusive odmora, jednostavno uključite svoj opušteni “mode” i ponašajte se na destinaciji jednako kao što biste se ponašali i doma. To podrazumijeva isti raspored za obroke, spavanje i igru. Ono što je pritom važno je unaprijed isplanirati dane ili barem ugrubo imati viziju o tome kako će koji dan na vašem odmoru izgledati. Na taj način ćete moći zamjeniti jedan dan za drugi, ukoliko se na putovanju pokaže da baš taj dan koji ste isplanirali neće dobro ispasti (npr. trenutno nisu dobri vremenski uvjeti za izlet s brodom ili je dijete razdražljivo i znate da neki izlet sad neće dobro završiti).

ISTRAŽITE DESTINACIJU ONLINE

Svakako prije puta istražite gdje se nalaze trgovine, restorani, što biste voljeli posjetiti, što se nalazi u okolici vašeg smještaja. Jako je važno saznati na koji način ćete organizirati prijevoz na destinaciji (javni prijevoz, rent-a-car, blicikli i sl.). Na taj način ćete upoznati destinaciju, a samim time će vam se smanjiti strah od nepoznatog.

KONCEPT SPOROG PUTOVANJA

Neka vaše putovanje bude prema konceptu sporog putovanja. Poznato? Nije ni nama bilo. Sve ok. Spora putovanja su savršena za roditelje s djecom jer omogućavaju optimalni omjer igre i edukacije, a da pritom i vi doživite destinaciju. To znači da ćete manje toga obići na destinaciji, ali će osjećaj zadovoljstva biti svakako veći.

Za početak preporučamo neki manji simpatični grad kojeg ćete moći cijelog istražiti, a da pritom dijete uživa i u parkovima koje vidite na putu i u raznim dječjim sadržajima.

STRAH OD NEPOZNATOG

Strah od putovanja s djecom se uglavnom javlja jer ne znate kako će se dijete ponašati u nepoznatoj situaciji, hoće li urlati u avionu, hoće li izdržati sjediti toliko dugo u automobilu, hoće li smetati drugim ljudima. Ovo zadnje je nešto s čime se svi roditelji bore. Ali znajte da većina ljudi ima razumijevanja za djecu i dječju igru pa čak i kada je ona glasna. Naravno, treba pritom imati na umu kulturu ponašanja na određenim mjestima. Tako nećete ići u muzej ako je dijete upravo u fazi divljanja.

Prije ulaska u muzej dajte djetetu 15-ak minuta da se “izdivlja”.

Napravite takav raspored aktivnosti po danima da imate dovoljno slobodnog vremena za igru i spontane aktivnosti. Pretrpan dan aktivnostima kao što su muzeji, restorani i obilasci znamenitosti koji su djeci realno dosadni, izazvat će frustracije, jer dijete nije stiglo “ispucati” svoju energiju. Neka trči po mjestima koje nisu prometne, skače. Trčite i vi s njim, dozvolite si nekada da i vi postanete dijete. Ne trebate uvijek trenirati strogoću. Dijete će uživati.

KAKO PREŽIVJETI RESTORAN?

Ako nemate obroke u hotelu, morat ćete u restorane. Zato pripremite igračke koje će zaokupiti djecu. Pokušajte im s tim igračkama stvoriti priču koju će sami nastaviti. Tako će se i zabaviti i pojesti koliko treba, a vi ćete uživati. Ukoliko djeci ubrzo postane dosadno i primijetite da stvari izmiču kontroli, uvijek možete posegnuti za nekom izmišljenom bajkom, mitom ili pričom koje ste upravo izmislili s obzirom na mjesto na kojem se nalazite. Uživite se u priču o vješticama, dobrim divovima, čudnovatim životinjama, napuštenim kućama, nešto što će u djeci izazvati zanimanje. Vi ih najbolje poznajete. Imajte uvijek neki as u rukavu koji ćete izvući po potrebi.

JESAM LI NEŠTO ZABORAVIO/LA?

Veliki strah proizlazi i iz mišljenja da ćete nešto zaboraviti na putovanje bez čega ne možete. Osobno uvijek prilikom zaključavanja vrata od stana i odlaska na put, samoj sebi ponovim rečenicu “sve što mi fali, mogu kupiti”. Realno, na putovanje nikada ne nosite skupe i velike stvari. A sitnice se uvijek mogu kupiti. Jedino što ne smijete zaboraviti su putni dokumenti. Drugo je sve nadomjestivo 🙂

PITAJTE ZA POMOĆ

Znajte da na putovanju nikada niste sami. Uvijek postoji netko tko vam može pomoći. Bilo da se radi o hotelskom osoblju, prolazniku na cesti, konobaru kojem ćete usput dobaciti neko pitanje dok vas poslužuje. Tako da u svakom trenutku imate podršku i rješenje nekog problema.

Nadam se da vam je ovih par savjeta barem malo pomoglo riješiti se određenih predrasuda i prevladati početnički strah. Znajte da djeca jednako znaju uživati na putovanjima kao i vi. Nekada je potrebno samo dobra volja i pojednostaviti stvari koliko god je to moguće.

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *