Kako putovati jeftinije i ne potrošiti cijelo bogatstvo, savjeti su o kojima pišem u nastavku. Putovanja su danas puno pristupačnija nego što su nekada bila. Od pojave niskobudžetnih aviokompanija, stvar se bitno promijenila. Danas možete za cijenu jednog ručka (ako ne i manje) biti u nekoj od europskih destinacija. No, kada pribrojite smještaj, džeparac, razglede znamenitosti i ulaznice, možda rent-a-car, još ako su tu i djeca, cifra se može popeti i to dosta.

Najvažnija je fleksibilnost

Prije svega, treba biti fleksibilan. Fleksibilan oko termina putovanja, oko destinacije, oko stvari koje nosiš na put, praktički oko svega.

Djeca u zračnoj luci

Najvažniji je datum putovanja. Svaka destinacija ima svoju top sezonu (high season) i nisku sezonu (low season). Tako su u niskoj sezoni i cijene niže. Niska sezona ne znači nužno da destinacija nije primamljiva za posjet. Tu će prevagnuti vaši prioriteti. Ako se na Siciliju primarno želite ići kupati, ići ćete u top sezoni. Ali, Sicilija je više od toga. Kupanje je čak nepotrebno ako se fokusirate na šarmantne gradove, povijest, znamenitosti, prirodu itd. Mi smo ju posjetili početkom ožujka i bilo je savršeno. Ukupan trošak putovanja nam je bio 3 puta manji nego što bi potrošili u top sezoni.

Za daleke destinacije primjer mogu biti Maldivi. Kod njih je kišna sezona ljeti i tada je low season s najnižim cijenama. Tada ćete uštedjeti par tisuća kuna po osobi u odnosu na isto takvo putovanje zimi kada je high season. Iako je kišna sezona, vrlo vjerojatno ćete imati sunčane dane uz pokoji pljusak nakon kojeg opet dođe sunce.

Naravno, neke destinacije ne želite posjetiti tijekom niske sezone. Tako nećete ići na Karibe u sezoni uragana ili cvjetanja mora niti u Dubai ljeti kada je 50 stupnjeva.

Postoji i shoulder season, a to bi bila predsezona i postsezona. Ovo može biti dobra alternativa visokoj sezoni ako želite proći jeftinije i izbjeći velike gužve.

Osim termina, fleksibilnost je važna i kod odabira destinacija. Moj prijedlog je sljedeći.

Napravite si popis destinacija koje želite posjetiti.

Zatim pronađite niskobudžetne aviokompanije koje lete u te destinacije i pratite njihove cijene. Kada cijena padne za određenu destinaciju, kupujete karte i tamo putujete.

Kako i kada kupovati aviokarte?

Na većini niskobudžetnih aviokompanija imate opciju pretraživanja da vam za određeni budžet ponudi sve letove iz jedne zračne luke. Pregledajte sve zračne luke koje su u vašoj blizini. Ako ste iz npr. Zagreba gledajte Trst, Veneciju, Ljubljanu, Beč, Rijeku, Zadar, Split, a nekima čak nije problem potegnuti i do Budimpešte ili Beograda.

Ryanair jeftinije putovanje

Ako gledate redovne linije aviokompanija, a ne niskobudžetne onda je najisplativije putovati kada imaju akcije. Kako biste znali kada određene aviokompanije imaju akcije i promotivne cijene, najbolje je da se pretplatite na njihov newsletter i pratite njihove društvene mreže.

Ako letite iz Zagreba naše najdraže aviokompanije na čije newslettere se možete pretplatiti su Qatar airways, Turkish airlines i Emirates.

Kako dodatno uštedjeti na aviokartama?

Spominjala sam fleksibilnost kod prtljage. Neke aviokompanije imaju niže cijene aviokarata ukoliko imate manju prtljagu sa sobom. Naravno, sve dimenzije i težine prtljage su propisane pa ukoliko idete na manji broj dana, uzmite samo nužnu prtljagu i platite jeftiniju kartu samo s ručnom prtljagom (bez predane prtljage).

Kako uštedjeti na smještaju?

Većina ljudi traži smještaj na bookingu. Mi ga koristimo kao tražilicu potencijalnih hotela, apartmana i ostalih smještajnih jedinica, ali nikada ne rezerviramo preko bookinga jer znamo koliku proviziju uzimaju. Radije se javimo direktno iznajmljivaču ukoliko ne rezerviramo preko nekih od naših rezervacijskih sustava koje koristimo u Chili toursu jer su cijene u većini slučajeva iste ili niže od cijene na bookingu.

kako uštedjeti na smještaju

Kako uštedjeti na rent-a-caru?

Rent-a-car je kompanija kod koje možete pokušati smanjiti cijenu ukoliko ćete rezervirati auto dovoljno rano ili u niskoj sezoni kada nema velike potražnje.

kako uštedjeti na rent-a-caru

To možete napraviti ukoliko ćete direktno pregovarati s rent-a-car kompanijom. Ako auto uzimate preko posrednika, teško ćete dobiti nekakav popust.

Ako ne uspijete sa snižavanjem cijene, pokušajte dobiti nešto gratis. Recimo autosjedalicu za dijete, bolji model auta, gps, neograničeni broj kilometara, dodatnog vozača, što god vama najviše koristi.

Također ćete dobiti nižu cijenu po danu ukoliko auto uzimate na veći broj dana nego kada je to samo na 2-3 dana.

Kada i kako putovati jeftinije s djecom?

Ovo se ne odnosi na doba godine nego na dob vašeg djeteta. Putujte što više dok je dijete još malo (mlađe od 2 godine) jer tada najčešće plaća samo zrakoplovne pristojbe. Nekada ne plaća ništa. Smještaj je za bebe besplatan u većini hotela, a neki daju besplatno i dječji krevetić.

kako putovati jeftinije s djecom

Školska djeca imaju obaveze u školi pa su i putovanja ograničena na školske praznike. Znajte da su to uvijek najskuplji datumi za putovanja. Pa ako ste nekada pretraživali putovanja u terminima školskih praznika i šokirali se koliko je skupo putovati, pokušajte isto putovanje isplanirati u nekom random razdoblju tijekom godine i vidjet ćete veliku razliku.

Nadam se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da ćete neke od njih primjeniti na jednom od vaših sljedećih putovanja.

Možda će vas još zanimati: