Svakom roditelju je jedna od glavnih briga hrana na putovanju s djecom i što ako mi dijete ostane gladno. Gladno dijete je glavni razlog za nervozu. Stoga je planiranje obroka na putovanju jedna od zadaća roditelja koji žele bezbrižno putovanje. U nastavku donosimo nekoliko stvari koje će vam olakšati planiranje putovanja s malom djecom i savjete oko dječjih obroka. U ovom blog postu nećemo pisati o posebnoj prehrani i potencijalnim alergijama jer to zaslužuje poseban blog post i stručne savjete za koje nismo kompetentni.

1. Istražite destinaciju u koju putujete

Prvo i osnovno pravilo za planiranje obroka na putovanju s djecom je saznati što u destinaciji u koju idete dijete može jesti. Je li to destinacija u kojoj nema baš tradicionalne hrane na koju je dijete naviklo jesti doma, je li to izrazito začinjena hrana, je li hrana (i voda s kojom se hrana priprema/pere i sl.) primjerena za dječje male trbušćiće ili ima određenih bakterija koje mi ne podnosimo baš dobro. Neka djeca vole probati sve i svašta, a druga su pak jako izbirljiva i neće pojesti bilo što. Zato se informirajte ima li u destinaciji trgovina ili restorana s jelovnikom koje je vaše dijete voljno jesti.

2. Važan je odabir smještaja

Ukoliko je dijete preraslo kuhanje kašica, možete odabrati neki od smještaja koji u svojoj ponudi ima i pripremu jela. Ako je to samo doručak, računajte da se za ostale obroke morate snaći najvjerojatnije u nekom od restorana. Ako ste istraživali destinaciju, sigurno ste pronašli i određene restorane koji su prikladni za djecu. To znači da imaju dječje menu-e, dječje sjedalice za hranjenje, eventualno neki parkić ili neku zanimaciju za djecu. U takvim restoranima će vam svakako biti lakše.

Samo, MOLIMO VAS, nemojte da vam se dogodi da ste nespremno dočekali vrijeme obroka djeteta i da tek kada dijete postane gladno krenete tražiti gdje biste mogli jesti. Dogodilo nam se nekoliko puta i ne ponovilo se! Dijete je nervozno, vi ste pod pritiskom jer morate brzo nešto pronaći i ko za peh još sjednete u najskuplji restoran jer, eto, taj je bio najbliže. NEMOJTE! Planirajte svakodnevno obroke nekoliko sati unaprijed, a najbolje ujutro ili dan ranije za cijeli dan.

Pisali smo o tome kako hendlati djecu u restoranima, a svakako vam nekada može biti opcija piknik, street food ili nešto što bi djetetu moglo biti fora.

3. Mala djeca i kašice na putovanju

Ako se radi o malom djetetu koje još uvijek jede kuhane kašice, nužan vam je apartman s kuhinjom. Danas ima raznih family hotela koji nude dječje menu-e i pripremu kašica, ali jako je rijetko da će to baš biti kašice koje vaše dijete konzumira. Stoga vam je nužna fleksibilnost po tom pitanju da sami možete nabaviti namirnice i skuhati djetetu kašicu.

Raspitajte se i istražite gdje ćete nabaviti namirnice koje dijete jede (je li to supermarket u blizini smještaja ili tržnica). Također ponesite nekoliko kupovnih kašica od doma koje dijete voli i koje će vam biti pri ruci kad zagusti. Dobro je uvijek imati plan B.

Preporučamo da hranu kuhate u jutarnjim satima dok ste još u apartmanu i dok jedete doručak. Spremite ju u putnu posudicu za hranjenje i kašica će tako biti spremna za ručak, a vi ćete biti fleksibilni po pitanju istraživanja destinacije. Ukoliko imate ustaljeno vrijeme hranjenja, tako planirajte i istraživanje destinacije. Znači ako dijete jede ručak u 12:30, organizirajte jutarnje istraživanje destinacije nakon doručka da bi oko podne već bili na nekom mirnom mjestu, restoranu ili plaži gdje će dijete pojesti svoj obrok (i vjerojatno nakon toga zaspati).

Budući da ćete kuhanu hranu nositi sa sobom, pripazite da se opskrbite praktičnim bočicama, putnim žličicama, termosicama i drugom opremom za pohranu i konzumiranje hrane. Nitko ne želi da mu kašica curi po ruksaku i da dijete na kraju ostane bez obroka. Nama se za mliječni obrok odlična pokazala Babyono bočica koja se ne prolijeva. Postoji varijanta s mekom dudom i tvrdom dudom, ovisno što beba više voli.

I svakako nemojte prepuštati stvari slučaju i uzrečici “kako ćemo, lako ćemo”. Vjerujte nam na riječ. Planirajte obroke!

4. All inclusive u hotelu i “snalaženje okolo”

Ako ste prvi puta na putovanju s djetetom i želite se bezbrižno odmoriti, uzmite all inclusive u hotelu i mirni ste. Ako volite istraživati destinaciju i već imate nekog putovalačkog iskustva, “snalaženje okolo” i istraživanje novih okusa može biti super pozitivno iskustvo i za dijete. Pripazite da ne uzimate hranu koja sadrži bakterije na koje mi nismo navikli jer se tada putovanje može pretvoriti u horor. Bolesno dijete je svakom roditelju najveća noćna mora, pogotovo na putovanju. O sigurnosti na putovanju i putnom osiguranju pisat ćemo detaljno u zasebnom blog postu.

Dakle, obroci izvan hotela mogu biti vrlo kreativni. Od restorana, preko piknika uz more, rijeku, na planini pa sve do lokalnog street food-a. Ako vam dijete nije od isprobavanja novih okusa, držite se provjerene hrane i onoga što voli. Hrenovke i pomfri. Nije smak svijeta ako tjedan dana jede istu hranu. Bitno da je sito. A osim toga, niste vjerojatno toliko često na putovanju da će tih tjedan dana u organizmu napraviti neku dramu.

5. Što ako pođe po zlu

Ako ste sve dobro isplanirali, teško će nešto poći po zlu, a da je neriješivo. Bit će uvijek situacija koje niste mogli predvidjeti, ali znat ćete se dobro snaći u njima ako ćete imati neki okvirni plan. Međutim, uvijek se može dogoditi da djetetu neka hrana nije dobro sjela pa dobije određene probavne smetnje. Zato uvijek sa sobom imajte određene lijekove ili sirupe koji će ova stanja ublažiti ili riješiti.

Možda će vas još zanimati: