Svi volimo taj pojam “all inclusive” usluga. Znači da nam je sve servirano i možemo napokon “dići sve četiri u zrak”. Međutim, neki možda imaju krivu percepciju pojma all inclusive. Pa idemo vidjeti što to točno znači.

Je li mi aviokarta uključena u all inclusive uslugu?

Kada kažemo all inclusive, mislimo na “sve je uključeno” pa tako i aviokarta. No, to nije točno. All inclusive se odnosi samo na usluge hotela. Dakle, aviokarta je dodatni trošak koji ćete morati nadoplatiti ukoliko putujete avionom. Međutim, ukoliko Vam turističke agencije šalju ponudu u kojoj je navedena aviokarta i all inclusive usluga u hotelu, onda je aviokarta uključena u cijenu. To, također, mora biti navedeno i pod “cijena uključuje”.

Koje usluge spadaju u all inclusive?

Kao što sam već spomenula, all inclusive se odnosi samo na hotele i njihove usluge. U pravilu, all inclusive uključuje:

 • doručak
 • ručak
 • večeru
 • sva pića (alkoholna i bezalkoholna)
 • međuobroke (najčešće neki snack ili užinu između glavnih obroka)

Neki hoteli u svoj all inclusive paket uključuju i dodatne usluge osim obroka, a to mogu biti:

 • pristup sadržajima i restoranima drugog resorta istog hotelskog lanca
 • besplatan sat, dva dnevno/tjedno određenih aktivnosti koje se inače doplaćuju (npr. sat vremena kayaking dnevno, snorkeling, itd)
 • besplatni ulaz u noćni klub u sklopu hotela
 • 24 sata besplatni WIFI koji se inače doplaćuje
 • aktivnosti za djecu u mini clubu
 • tematske večeri
 • jedna večera u slijedovima u a la carte restoranu
 • korištenje mini bara

Ovo su samo neki primjeri dodatnih all inclusive usluga. Naravno, one se razlikuju od hotela do hotela i zato treba sve detaljno provjeriti.

Znači mogu jesti i piti cijeli dan gdje hoću i koliko hoću u resortu?

Ovo je djelomično točno. Naime, većina all inclusive resorta ima po nekoliko restorana i barova koji poslužuju obroke u sklopu all inclusive usluge. Po dolasku u hotel, na recepciji zatražite (a vjerojatno će vam osoblje i samo ponuditi) popis svih restorana i barova u kojima možete koristiti all inclusive uslugu. Neki od restorana su a la carte i u njima najčešće ne možete koristiti all inclusive uslugu. Također, svi ti restorani i barovi imaju svoje radno vrijeme. Tako nećete u istom restoranu imati npr. doručak i popodnevni snack. Računajte da se snackovi i užine često poslužuju u sklopu pool bara ili nekog od restorana koji radi tijekom vremena dok se u glavnom restoranu priprema i kuha za glavne obroke.

Obično all inclusive usluga odnosno njezino korištenje ima određeno ograničenje. Na primjer, do ponoći do kada je otvoren restoran ili bar. Dakle, ukoliko dolazite iz izlaska gladni u 3 ujutro, nemojte očekivati da će vas čekati hrana. Morat ćete se strpjeti do doručka.
Također, većina hotela ograničava konzumaciju alkoholnih pića samo na ona lokalna (lokalna vina, piva, žestice, određeni kokteli…) dok su internacionalna alkoholna pića uz doplatu.

Što ako mi je let navečer, a ja moram napustiti hotelsku sobu ujutro?

U većini slučajeva za all inclusive uslugu se dobiju narukvice koje ne skidate tijekom cijelog vašeg boravka u resortu. Ukoliko zadnji dan imate let navečer, slobodno pitajte osoblje na recepciji da vam kofere i stvari spreme u prostor za prtljagu, te se informirajte možete li svoju all inclusive uslugu koristiti do kraja dana. U većini slučaja je to moguće. Ukoliko ipak želite imati i sobu na raspolaganju, zatražite kasnu odjavu (late check out) koju ćete vjerojatno morati nadoplatiti.


All inclusive usluga je odlična ukoliko većinu vremena želite provesti u resortu odmarajući i uživajući u sadržajima resorta. Također, preporučamo all inclusive uslugu obiteljima s malom djecom pogotovo ako prvi puta idu na putovanje. Tako ćete bezbrižno uživati u svojem odmoru bez razmišljanja o tome hoće li netko ostati gladan.

Međutim, ako ste više tip istraživača koji želi detaljno istražiti destinaciju i lokalnu kulturu, pretpostavljam da u tom slučaju nećete previše boraviti u hotelu/resortu. Tada je besmisleno plaćati all inclusive uslugu koju vjerojatno nećete koristiti. Nemojte preplatiti svoje putovanje bespotrebno.

U svijetu postoje all inclusive destinacije koje su se “specijalizirale” za all inclusive odmor. Takve destinacije privlače goste isključivo u svoje resorte na uživanje, a manje na istraživanje lokalne kulture i atrakcija. S druge strane, neke destinacije nikako ne prakticiraju all inclusive uslugu u hotelima već potiču vanpansionsku potrošnju i trošenje na razne atrakcije.

Možda će vas još zanimati: