Neki nisu te sreće da su flegme pa imaju strah od aviona odnosno letenja. Ta sam. Znojenje dlanova, preskakanje srca na svaku turbulenciju ili krivi šum, gledanje u stjuardese da vidiš događa li se nešto neobično. Jer ako na stjuardesama ne primjetiš ništa neobično, ima još nade da ćeš preživjeti.

U nastavku čitaj nekoliko stvari od kojih ćeš se osjećati bolje na idućem letu.

Ima li vas još koji proučavate posadu i kapetana ukoliko ih ugledate na aerodromu i znate da su s vašeg leta? Je li kapetan premlad pa nema iskustva? Je li prestar? Sigurno će ga na letu strefiti neki infarkt i svi ćemo umrijeti.

Da. Znam da su sve te misli nebulozne i neutemeljene. Zato sam potražila pomoć u činjenicama i statistici koja ipak ima značaja. Pa, evo, da sve to podijelim s vama.

Kolike su nam šanse za preživljavanje?

Statistički, šanse da poginete tijekom nesreće na letu su jako male. Imamo podatak iz USA da je to 1 na 188 364 osoba. Kada se to usporedi s npr. nesrećama motornih vozila na cestama gdje je u 2017. godini poginula 1 na 103 osobe, šanse za preživjeti nesreću na letu su nam zaista velike. Prema US National Transportation Board, u zrakoplovnim nesrećama imate 95,7% šanse za preživljavanje. Dakle, strah od aviona nije opravdan!

Najsigurnije aviokompanije za 2021.

Popis najsigurnijih aviokompanija prema Airline Ratings

  1. QANTAS
  2. QATAR AIRWAYS (ovo je odličan podatak jer Qatar airwaysom letimo iz Zagreba za puno destinacija u Aziji i na Bliskom Istoku s presjedanjem u Dohi. Maldivi, Dubai, Tajland, Bali samo su neke od atraktivnih destinacija)
  3. AIR NEW ZEALAND
  4. SINGAPORE AIRLINES (ova aviokompanija je u Star Alliance pa možemo vezati let za daleke destiancije s Croatia Airlinesom, Lufthansom i svima koji su u Star Alliance).
  5. EMIRATES (također vrlo važna aviokompanija. Inače povezuje Zagreb s mnogim destinacijama na Bliskom Istoku i Azijom npr Maldivi, Sejšeli, Zanzibar, Dubai, itd. Sve dalje destinacije su s presjedanjem u Dubaiju.)
  6. EVA AIR
  7. ETIHAD AIRWAS
  8. ALASKA AIRLINES
  9. CATHAY PACIFIC AIRWAYS
  10. BRITISH AIRWAYS

Čudni zvukovi aviona

Obično se bojimo nepoznatog. Tako je vjerojatno i sa zvukovima koje čujete dok sjedite u avionu. Evo nekoliko njih za koje se ne trebate brinuti. Ja ću ih nazvati prema onome gdje se čuju ili kako zvuče.

“PROVLAČENJE SAJLE” Dok čekate da avion krene čuju se najčešće dva (ili nekoliko) glasna zvuka kao da netko provlači sajle kroz neku cijev ili kao nekakvi propeleri. To je zrak iz motora (zrak koji se koristi za hlađenje i zagrijavanje motora) koji se mijenja kako se RPM povećava.

“ZUJANJE U KRILIMA” Zujanje u krilima koje traje nekoliko sekundi i događa se prije polijetanja dok je avion još na pisti i nakon polijetanja. To su zakrilca koja se izvlače prije polijetanja i uvlače nakon što avion poleti. To možete i vidjeti ako sjedite kraj krila.

“BUM DOK SE SPUŠTATE I ZUJANJE” Dok avion krene u završno spuštanje, obično na visini od oko 2.000 stopa, čuje se glasni bum. To su također zakrilca koja se spuštaju odnosno produljuju se krila aviona.

“DING BILO KAD TIJEKOM LETA” Ovo se obično odnosi na zvukove upozorenja za putnike. Kad čujete ding pogledajte koji znak se svjetlosno upalio (ili ugasio) pa prema tome treba i postupati. Na primjer znak za vezanje pojaseva. Ovo je obično prije nego se ulazi u zonu turbulencija i uvijek prije polijetanja i slijetanja.

Sve ovo su normalni zvukovi i ne treba ih se bojati.

Strah od aviona najviše izazivaju turbulencije

Turbulencije su posljedica nestabilnog strujanja zraka koja za posljedicu ima trešnju ili osjećaj propadanja aviona. Turbulencije gotovo ni malo ne zabrinjavaju pilote što se tiče sigurnosti. Jako su rijetke takve snažne turbulencije koje bi dovele sigurnost leta u pitanje ili oštetile avion. Tako da, u pravilu, jedino što turbulencije proizvode su nelagoda i strah kod putnika.

Imala sam jednom situaciju gdje je prilikom polijetanja avion snažno propao i zaljuljao se par puta toliko lijevo desno da sam mislila da mu je svako krilo bilo gotovo vertikalno u zraku. Ipak sve je prošlo u redu i vjerojatno je pilotu ovo bio mačji kašalj.

Turbulencije su češće ispod nego iznad oblaka. Ne znam kako je kod vas, ali ja puno lakše podnosim turbulencije prilikom spuštanja aviona nego kod polijetanja. Već znam da, nakon što se počnemo spuštati, te u trenutku kada avion uđe u oblake, počinje drmanje. Međutim, to mi je skroz ok. A najljepše je kad se prođe oblake i ugleda se grad ispod. Pogotovo po noći.

No, htjela sam reći da piloti nastoje izbjegavati turbulencije baš zbog nelagode koju stvaraju kod putnika. Imaju određene mjerne instrumente koji ih obavještavaju o mogućim zonama turbulencije u koju će ući odnosno koju bi mogli izbjeći. Podatke također šalju piloti drugih zrakoplova koji su ovuda nedavno prošli. Stoga će pilot uvijek nastojati izbjeći područja turbulencije, a ukoliko to nije moguće, obavijestit će vas da vežete pojaseve.


Nadam se da sam barem malo rasvjetlila neke stvari. Sljedeći put kada ćete se voziti avionom, mislite pozitivno i sjetite se da ionako ništa nije u vašim rukama. Ovaj strah nije kao možda neki drugi zbog kojeg ćete više biti na oprezu. Baš je beskoristan. Ostavite ga doma.

Vežite pojaseve.

Ready for takeoff!

Možda će vas još zanimati: