Udaljenost od Zagreba: cca 1 sat; 70km

Potrebna rezervacija stola u Grešnoj Gorici.

Jednom kada stignete u ovu čaroliju, sva osjetila će vam se probuditi. Šarenilo mirisa, boja i okusa. Grešna gorica je seljačko gospodarstvo s odličnim restoranom u kojem ćete biti jako ljubazno usluženi. Hrana je izuzetna, a panoramski vidici prekrasni. Možete birati između stola u vinogradu, u sjenici ili na terasi s pogledom na dvorac Veliki Tabor.

Djeca će ovdje uživati jer ima velika livada, ljuljačka i domaće životinje. Tu su i pesek Valter i maca Lujza. Ako ćete imati sreće vidjet ćete i jelene.

Cijene jela su umjerene, rekli bismo normalne za ovakav restoran u kojem je kvaliteta stvarno na visokom nivou. Porcije su dosta velike. Ono što nam se najviše svidjelo od hrane je zaseka. To je nešto kao namaz od špeka/slanine. Božanstveno. Imaju i raznu domaću hranu: zagorske štrukle, jela od divljači, domaći kruh. Prekrasno.

Vikendom ovdje nekada bude i glazba uživo, a možete rezervirati i termin za proslavu rođendana, krstitki, godišnjica, i drugih slavlja.

Svega 5 minuta od Grešne gorice nalazi se dvorac Veliki Tabor koji ima zanimljivu priču.


Jeste li čuli za Veroniku Desinić?

Veronika je bila seljanka u koju se zaljubio Fridrik, sin uglednog bana grofa Hermana II. Starom Hermanu se nije svidjela njihova ljubav zbog čega su Veronika i Fridrik pobjegli u Sloveniju u grad Fridrihštajn i tamo se u tajnosti vjenčali. Nakon što je grof Herman doznao za njihovo vjenčanje, poslao je vojnike da ih uhvate. Fridrik je uspio spasiti Veroniku te je ona pobjegla iz grada preko Gorskog Kotara i Kalnika do sela Sveta Margita. Fridrika su uhitili i vratili njegovom ocu Hermanu. Herman ga je zbog neposluha zatvorio u Celjsku kulu visoku 23m i od tada se ta kula zove Fridrikova kula. Naposljetku su uhvatili i nesretnu Veroniku. Nju je grof Herman optužio da je zavela njegovog sina Fridrika i da mora biti ubijena. Suđenje je trajalo puna dva dana, nakon čega su je suci oslobodili rekavši da jedinu „krivicu” koju nalaze na Veronici je ljubav prema Fridriku, a to nije ni grijeh ni zločin. Unatoč oslobođenju, grof Herman je naredio da se Veronika ubije. Utopljena je u kanti vode u Velikom Taboru i zazidana u zid koji spaja petorokutnu kulu i ulaz u dvorac. Legenda kaže da se njezino jecanje i dalje čuje po noći uz zvukove vjetra.

Veliki Tabor je prekrasan dvorac u kojem će i djeca uživati. Uz priču i legende, upoznat će se s kulturnom baštinom hrvatskog Zagorja, a kao uspomenu možete kupiti mač ili štit. Naš malac obožava dvorce!

Ponedjeljkom je dvorac zatvoren. Od utorka do nedjelje radi za posjete od 09 – 16 sati. Zadnji ulaz je u 15 sati. Ovo je radno vrijeme od 01.ožujka do 31.listopada.

Ulaznica za odrasle: 25 kn

Ulaznica za djecu: 15 kn (djeca do 3 godine besplatno)

Obiteljska ulaznica: 55 kn

A kako se na putu od Zagreba do Grešne gorice i Velikog Tabora nalaze brojne bale, tako smo i mi stali na jedno zabavno fotkanje.

Možda će vas još zanimati: