Planirate novi izlet, vikend bijeg možda u Istru? Zašto ne jedna gastro tura po Istri i odličnim konobama?!

Udaljenost od Zagreba do Rovinja: 250km

Naš prijedlog trajanja putovanja: 3 dana (2 noći)

Hum i gastro užitak u Humskoj konobi

Put do Rovinja možete razbiti zaustavljanjem u Humu. Hum je najmanji grad na svijetu, kažu. Ima svega dvije ulice i jedan trgić. Koliko je ovdje lijepo, najbolje ću vam predočiti slikama.

Do Huma ćete stići za 2 sata i to je taman za napraviti odmor od puta. Ovdje je Humska konoba s domaćom hranom i mogu vam reći, mi smo baš uživali. Bilo je proljeće i nije uopće bilo gužve.

Ima jedna legenda koja kaže da su Hum podigli divovi. Iako nismo našli nikakvog diva, naišli smo na divan pogled jer se nalazi na brežuljku. U Humu ima jedan zanimljiv običaj koji je očuvan do danas. To je da muškarci iz grada biraju svog župana. Tada se svi muškarci iz župe skupe u gradskoj loži i urezuju glasove na drveni štap. Taj štap se zove „raboš”, a muškarac s najviše glasova postaje seoski poglavar.

Nakon što prošećete ovim slatkim uličicama i kupite neki suvenir, nastavite prema Rovinju.

Dok ste u Rovinju – Konoba Danijeli

Jeste li znali da je Rovinj nekada davno bio otok? Da, da. Ono što je danas poznato kao stari grad Rovinj, to je u 18. stoljeću bio grad Rovinj spojen mostom s kopnom. Kasnije se grad razvijao i širio.

U Rovinju ćete imati tonu toga za fotkanje, a posebno ulice. Šarene, kamene ulice koje svaki fotoaparat i mobitel voli. Ulice će vas voditi lagano uzbrdo prema crkvi Sv. Eufemije. Njezin toranj je ujedno i najviša točka Rovinja. Na vrhu tornja visokom 60m stoji kip sv. Eufemije koja je zaštitnica ovog grada. Ako želite posjetiti Rovinj kada je slavlje, neka to bude 16. rujna.

Budući da je Rovinj jedan od glavnih turističkih gradova Hrvatske, pripremite se na nešto više cijene u ugostiteljskim objektima. Ako niste za plaćanje obroka u centru grada, dozvolite da vas odvedemo u neke lijepe konobe u okolici.

Recimo konoba Danijeli u Kringi. Jako ugodan ambijent na terasi s drvenim stolovima. Mi smo isprobali tradicionalne pljukance i raviole s tartufima što je u Istri specijalitet. Hrana odlična, uslužnost fenomenalna. Odlično i za parove i za obitelji s djecom. Ne sjećamo se da su cijene bile za pasti u nesvjest. Normalne su.

Ako ste s djecom, posjetite Dino park. Od Rovinja je udaljen svega 40 min vožnje.

Rovinj ima jako lijepe plaže, da se iznenadiš. Najljepša uvala, zapravo poluotok, je park šuma Zlatni rt. Ovdje su smješteni hoteli Eden, Monte Mulini i Lone, ako pitaš gdje odsjesti. Plaže na ovom poluotoku su prekrasne. Uvala do uvale, hladovina, šuma i biciklističke staze. Savršeno za odmor, savršeno za rekreaciju. Plaže su sa sitnim šljunkom, gotovo pijeskom ili šljunčane. Tako da su pogodne i za djecu.

Ako tražiš apartmanski smještaj u Rovinju, toplo prepručamo Vilu Coc.

Put za Motovun i Agroturizam selo Mekiši

Još jedan restoran koji želimo nahvaliti je agroturizam Selo Mekiši. Tamo možete na ručak kada ćete posjetiti Motovun. Stolovi su raspoređeni u vrtu maslina i tu je mali parkić za djecu. Ovdje smo isprobali specijalitet kuće, Ombolo roladu koja je na slici. Jako interesantno i ukusno jelo.

Motovun je upisan u Guinessovu knjigu rekorda jer je ovdje pronađen najveći bijeli tartuf na svijetu težak preko jednu kilu. Osim što se ovdje održava Međunarodni filmski festival, Motovun je simbol unutrašnjosti Istre. Tipični gradić utvrđen na brežuljku s kojeg puca prekrasan panoramski pogled. Ovdje možete prošetati zidinama ili popiti kavu u jednom od restorana/kafića.

A ovako bi na karti izgledala ova tura:

Možda će vas još zanimati: