Covid 19 nije spriječio ljude da putuju na Maldive. Štoviše, Maldivi u vijeme covida se prodaju bolje nego ikad. Je li to zbog toga što su resorti na koraljnim otocima izolirani pa se ljudi osjećaju sigurnije?

Činjenica je da je broj letova iz Zagreba prema Maldivima smanjen i da su cijene otišle u nebo. Pogotovo to vrijedi za razdoblje oko Uskrsa. No, isto tako je činjenica da putnici nikad manje nisu ispitivali o resortu, o cijeni, o transferima između glavnog otoka Male i resorta. Sva pitanja prvenstveno su usmjerena prema covid mjerama i procedurama prije i za vrijeme puta. Pa evo da sumiramo neke stvari u ovom blog postu. Pokušat ćemo odgovoriti na sva pitanja koja vas muče prije puta na Maldive.

O čemu trebam razmišljati prije organiziranja putovanja na Maldive?

Prije svega, treba misliti na uvjete koje treba zadovoljiti za ulazak na Maldive. To su:

 • negativan PCR test ne stariji od 96 sati od ukrcaja na prvi let
 • putovnica koja mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci od povratka s putovanja

Zatim, treba znati da island hopping nije dozvoljen ukoliko za to nemate odobrenje. Ukoliko želite ići na susjedne otočiće, odobrenje ćete tražiti od Ministarstva turizma na sljedećem linku OVDJE.

Isto treba misliti na transfer od zračne luke do otočnog resorta. Da, puno vas rezervira hotel i onda par dana prije puta skužite da je hotel udaljen 200km od glavog aerodroma i da vam do tog otoka treba i unutarnji (domaći) let. Zato birajte agencije koje u svojoj ponudi već imaju organiziran ovaj transfer (let, speedboat, hidroavion…).

Vodite računa o odabiru aviokompanije i njezinim uvjetima. Ovo zaslužuje poseban podnaslov i obrazlaganje.

Koju aviokompaniju odabrati za putovanje na Maldive u vrijeme covida i na što paziti?

Često se događa da aviokompanije otkazuju letove. To, u pravilu, nije problem. Prebacit će vas na neki drugi let ili vratiti novac. No, što ako vi morate otkazati let? I to je danas lako mogući scenarij pa se osigurajte da će vam novac biti vraćen ili da imate fleksibilne uvjete.

Što znače fleksibilni uvjeti kupnje aviokarata? Znači da možete aviokartu zamjeniti za neku drugu kod iste aviokompanije u budućnosti bez troškova. Ako sada ne možete putovati, sigurno će se naći razdoblje kada ćete moći. Neke aviokompanije nude besplatnu promjenu datuma, promjenu destinacije ili voucher na iznos uplaćene karte koji ćete onda iskoristiti kasnije. Ono što ne možete jest promjeniti putnika. Dakle, umjesto vas ne može ići netko drugi. Iznimka su niskobudžetne aviokompanije koje nude mogućnost promjene imena uz određenu doplatu. Da se zna, i niskobudžetne aviokompanije sada nude fleksibilne uvjete kupnje aviokarata.

Posebnu pažnju treba posvetiti datumu odnosno broju dana prije putovanja do kada je aviokartu moguće promjeniti, zamjeniti, otkazati ili što god se s njom može napraviti. Rokovi su ključni!

Putovati u vlastitom aranžmanu ili preko turističke agencije?

Iskustvo nam govori da u situacijama u kojima se sam ne snalaziš najbolje, potraži pomoć profesionalca. Ovdje mislim na turističke agente. Ukoliko ste spretni s otkaznim rokovima, povratima novaca, izvanrednim situacijama koje mogu sada nastati, onda ste na sigurnom sami sa sobom. Ako ne znate odgovoriti na barem 3 od sljedećih pitanja, kontaktirajte turističku agenciju za svoje putovanje:

 • Koji su uvjeti za ulazak u zemlju? Trebam li PCR test i koliko smije biti star?
 • Trebam li u tranzitu (prilikom presjedanja aviona) negativan PCR test? Na primjer na povratku s Maldiva u Hrvatsku preko Frankfurta.
 • Koja je procedura ukoliko se promjeni satnica leta ili se otkaže moj let? Što moram učiniti?
 • Kako ću rezervirati transfer od glavnog aerodroma do otočića na kojem se nalazi moj resort?
 • Moram li imati putno zdravstveno osiguranje s covid pokrićem i gdje ga mogu nabaviti?
 • Trebaju li djeca imati negativan PCR test prije polaska?
 • Osjećam li se sigurno u sebe da znam što ću napraviti u slučaju da dobijem covid na Maldivima i moram u izolaciju ili želim imati nekoga koga mogu nazvati za pomoć?
 • Znam li dobro pričati engleski u slučaju da npr. osobno moram nazvati aviokompaniju i promjeniti let?
 • Koja je razlika između punog pansiona i all inclusive usluge? Isplati li se na Maldivima uzeti all inclusive?
 • Kada je najbolje vrijeme za putovati na Maldive?

Ovo su samo neka pitanja, a ima ih još puno koje bi ovdje mogli navesti.

Negativan PCR test za Maldive i ostale mjere

Trebaju ga imati svi putnici osim beba do godinu dana starosti. Test se mora priložiti zajedno s ispunjenim formularom Traveler Health Declaration form i to ne više od 24 sata prije dolaska na Maldive. Navedeni obrazac ispunit ćete na linku OVDJE.

Prije dolaska na Maldive morate imati unaprijed rezerviran smještaj i za to, naravno, voucher.

Ukoliko ste smješteni u bilo kojem guesthouse-u na Maldivima, morat ćete napraviti i PCR test prije vašeg povratka. Ovaj PCR test se radi 72 sata prije polaska zrakoplova s Maldiva.

Možda će vas još zanimati: