Na putovanju se susrećemo sa svakakvim izazovima, a jedan od njih je sigurno kako “preživjeti” u restoranu s djecom. Ne samo preživjeti nego i uživati u hrani. Ako ste na putovanju i istražujete destinaciju, all inclusive u nekom hotelu nema smisla jer ga nećete koristiti. Zato je dobro naučiti djecu kako se ponašati u restoranu i naučiti sebe kako ih dobro hendlati.

Čuo sam da mama i tata planiraju u restoran. Joj, nadam se da neće mene voditi, to je tako dooosaadnooo! Možda bi bilo najbolje da usred restorana počnem vikati ili, znaaaam, neću jest. E, to je to. Tako će mama skužiti da nije baš pametno voditi me u restoran. Tata neće skužit. On samo uživa u hrani i svejedno mu je hoću li ja pojest ili ostat gladan. Svaki put kaže:

To ti je jedino što imaš za jest. Nema drugo do večere.”

A ja znam da će meni mama dati. Ali baš mi se užasno ne ide u restoran. Mama već pakira neke moje igračke, a meni je jedino u restoranu zabavno gledati nešto na njenom mobu. Moram ići!

Obožavamo restorane. To je jedno od mjesta gdje uživamo svim osjetilima. Vidi te panoramske poglede, tu slasnu hranu, tko to ne bi volio. Ok, spakirat ćemo djeci igračke pa će biti dobri.

Moš’ si mislit.

Dvije nespojive krajnosti. Naizgled.

Evo nekoliko savjeta kako uživati u restoranu s djecom.

1. Istrčite ih prije restorana

Ako želite uživati u restoranu barem 20 minuta, djecu prije restorana morate izmoriti. Pustite ih neko vrijeme da trče u parku, penju se, luduju. Štopajte im vrijeme dok se utrkuju, mjerite im brzinu pulsa koji „nije baš dovoljan za pravog sportaša, hajde još!”, ako me razumijete. Tako će se dijete izmoriti i, što je najvažnije, ogladniti. Nema ništa boljeg od umornog gladuša u restoranu. Ipak, nemojte pretjerati da padne s nogu jer će onda već biti preživčan i pregladan pa neće moći čekati hranu.

2. Naručite im ono što vole

Ako želite dodatnih 10 minuta uživanja, naručite im nešto što vole i žele jesti. Danas većina restorana ima dječje jelovnike. Nemojte ih siliti na juhu od brokule ili rižoto s morskim plodovima ako im to nije baš po volji. Mučit ćete i sebe i njih da pojedu, i još tu muku dobro platiti. Vjerojatno niti ne idete svaki dan u restoran pa ih onda taj jedan put ili tih tjedan dana na putovanju ne zamarajte sa „zdravom hranom”. Neće im ništa biti od malo junk food-a i slatkiša. I svi sretni. A ako vole brokulu, nema sretnijeg roditelja od vas.

3. Pripremite unaprijed neku zanimljivu priču

Djeca vole bajke. Vole maštati. Pripremite unaprijed neku priču o mjestu na kojem se nalazite. Ispričajte im neku legendu o vitezovima, morskim sirenama i slično. Uživite se u priču, rastegnite ju na barem 10 minuta. I ono najvažnije, ostavite im prostora za pitanja. Nemojte priču završiti nego napravite misteriozni kraj. Tada će vas djeca ispitivati što se dalje dogodilo, a vi ćete im naravno ispričati nakon svakih nekoliko zalogaja.

Ako su djeca malo veća, iskoristite priliku za učenje o bontonu u restoranu. Napravite od toga zanimljivu igru. Pokažite im kako se pravilno drži vilica i nož, kako moraju biti složeni i kako se stavlja krpena salveta preko krila. Napravite igru da ste na kraljevskoj svečanosti i da su vaši mališani kralj i kraljica. Važno je da se pritom ponašaju isto tako svečano i pristojno. Slobodno im dozvolite da nešto naruče za sebe. To će ih učiniti važnima.

4. U restoranu s djecom morate imati igračke

Nekada upali, nekada ne. Ali, uvijek treba probati. Ponesite neku igračku s kojom se dugo nije igrao i izvadite ju kao voila! Odakle se sad ova igračka stvorila. Je li to tvoja? U nadi da će izazvati čuđenje i uzbuđenje te započeti igru.

5. Birajte kids friendly restorane

Puno restorana danas ima kids zonu. Nekakvo dječje igralište, kreativne igre ili nešto slično. Tamo se djeca mogu zabavljati dok čekate hranu. Ili nakon obroka kada želite još malo odmoriti. Eto dodatnih 10 minuta. Minimalno. Još ako se sprijatelje s nekim, nema veće sreće. Ako nema dječjeg igrališta, možda ima nekih životinja koje će se djetetu svidjeti.

6. Konobar je ključan faktor

Upoznajte konobara sa situacijom. Napravite blagi pritisak da djeca ne mogu dugo sjediti u restoranu i zamolite ga da narudžba bude što prije realizirana. Također, i vi morate pridonijeti ubrzanju narudžbe. Bilo bi dobro proučiti unaprijed što restoran nudi jer sada svi restorani više manje imaju online jelovnike. Tako da ne gubite previše vremena na odlučivanje što ćete jesti nego već imate spremnu narudžbu kada sjednete.

7. Budite realni

Očekujte 20 minuta vremena za pojesti u miru. Sve više od toga je samo bonus. S gore navedenim uputama, ako ih uspijete ostvariti, dobit ćete čak 40 minuta. Možda i više ako ste spretni i snalažljivi.

No, ako dijete naprosto ne možete smiriti od nekakvog tantruma, nemojte vikati i svima ostalima u restoranu upropastiti ručak. Prihvatite da danas nije dan za restoran i lijepo ga pristojno napustite. Ako ste već naručili jelo, zamolite ih da vam ga spakiraju za van. Nije smak svijeta. Pokušat ćete neki drugi put.

Možda će vas još zanimati: