JEZIK – službeni jezik je arapski, ali gotovo svi pričaju engleski jezik pa nećete imati problema sa sporazumijevanjem

VALUTA – zakonska valuta je UAE dirham (AED) i jedino njime je moguće plaćati u trgovinama i restoranima. Osim gotovinom, na svim mjestima je moguće plaćanje kreditnim i debitnim karticama. Vrlo rijetko je slučaj da netko ne prima kartice.

GDJE PROMJENITI NOVAC – najbolje je ponijeti dolare jer je dirham vezan za dolar uz fiksni tečaj tako da nema razlike gdje ćete u Dubaiju mijenjati novac iz dolara u dirhame (osim ako mjenjačnica/banka uzima proviziju). 1 dolar je 3.67 dirhama. Tečaj euro/dirham varira pa je eure najbolje mijenjati u dirhame u mjenjačnicama u shopping centru. 1 AED je 1.69 KN.

VREMENSKA ZONA – +2 odnosno +3h u odnosu na Hrvatsku. Budući da UAE ne pomiče sat s ljetnog na zimsko računanje vremena, tijekom našeg ljetnog računanja vremena razlika je +2 sata, a tijekom zimskog +3 sata.

KRETANJE PO GRADU – najbolji i najpraktičniji način je taxi. Na kraće relacije nije skup. Budući da su atrakcije “razbacane” po gradu, a autobusne linije su prilično loše, za daleke udaljenosti koristite metro koji povezuje uzdužno cijeli grad. Taxi možete koristiti od metro stanice pa do željene atrakcije. Taxija ima na svakom koraku i možete ih jednostavno dozvati rukom ili potražiti najbliže taxi stajalište (ima ih kod svakog shopping centra, na aerodromu, u blizini gotovo svih atrakcija). U hotelu možete zamoliti osoblje na recepciji da vam pozove taxi što će rado učiniti. Nikako ne preporučamo šetnju od točke A do točke B jer je u Dubaiju to gotovo nemoguće. Šetajte na za to predviđenim lokacijama (plažama, parkovima, jezerima, šetalištima, atrakcijama, shopping centrima…)

Konzumiranje alkohola na javnim mjestima je strogo zabranjeno i kažnjivo.

Alkohol se može konzumirati samo u hotelima i hotelskim restoranima/barovima koji za alkohol imaju licencu.

KAKO SE ODJENUTI I ŠTO PONIJETI – u svakoj zemlji je važno poštivati kulturu i običaje. Tako i u Dubaiju treba imati na umu arapsku odnosno islamsku kulturu odjevanja (osobito se odnosi na žene). Žene moraju biti pristojno odjevene. To znači pokrivena ramena i hlače/suknja do koljena. Naravno, možete odjenuti i nešto atraktivnije za neki večernji izlazak i slično, ali imajte onda sa sobom nešto što će vas po potrebi pokriti (ramena, dekolte itd…). Koju odjeću ponijeti ovisi i o dobu godine kada putujete. U zimskim mjesecima ne zaboravite laganu jaknu ili vestu radi hladnijih večeri i noći. Inače, u Dubaiju je uvijek toplo pa se preporuča prozračna odjeća. Ne zaboravite neki šešir/kapu, naočale i kremu za sunčanje.

KADA POSJETITI DUBAI – najbolji mjeseci za putovanje u Dubaiju su od listopada do travnja. Tada je vrijeme ugodno za boravak vani. Od svibnja do rujna su velike vrućine kada temperature dosežu čak i 50 stupnjeva (srpanj i kolovoz). Dubai je područje i visoke vlage pa se nekad 30 stupnjeva čini kao puno više. Računajte da je Dubai najposjećeniji tijekom novogodišnjih praznika pa su tada i najveće gužve, ali i najviše cijene.

SIGURNOST – Dubai je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu tako da se i kao turisti možete osjećati bezbrižno i sigurno. Otključani stanovi i automobili za stanovnike Dubaija su potpuno normalna stvar.

Nemojte fotografirati lokalne žene.

ATRAKCIJE KOJE TREBA POSJETITI

Dubai je po atrakcijama stvarno poseban grad. Nekoliko najznačajnijih atrakcija su i besplatne.

BURJ KHALIFA – najviša zgrada na svijetu; visoka 828m. Moguće je otići na vidikovac (uz kupljenu ulaznicu) na 124. i 125. kat. Cijene ulaznica su jeftinije do 16 sati, a nakon toga je prime time (kada počinje padati mrak) pa su i cijene nešto malo više. Nakon što kupite ulaznicu, ona vrijedi u točno određeno vrijeme pa nemojte zakasniti. Cijena varira ovisno o sezoni, satu u danu… Cijena se kreće od 129 AED na više (cca 220 kn).

BURJ AL ARAB – najpopularniji hotel u Dubaiju, ujedno i simbol Dubaija. Vidjet ćete ga gotovo na svakoj slici kada pretražujete Dubai po internetu i bit će na svakoj razglednici/magnetu. Hotel je u obliku jedra i nudi nekoliko zanimljivosti iako niste smješteni u njemu. Ne zaboravite prethodno napraviti rezervaciju i to nekoliko dana prije. Najjeftinija opcija za vidjeti Burj Al Arab iznutra je uz plaćenu rezervaciju za popodnevni čaj. Dostupno je samo za goste starije od 8 godina. Popodnevni čaj se ispija u Skybaru na najvišem katu Burj Al Araba s pogledom na Palm Island i The World Islands. Naravno, nećete dobiti samo čaj. Možete odabrati i nekoliko kava uz još dodatne poslastice. Cijena po osobi je 635 AED (cca 1080 kn) + 100 AED (cca 170kn) ukoliko želite sjediti do prozora. Ako se želite razmaziti, izaberite večeru u Al Mahara restoranu u Burj Al Arabu gdje ćete uživati u pogledu na ogroman akvarij. Za rezervaciju večere platit ćete minimalno 300 AED (cca 510kn) po osobi kao depozit, a naravno možete konzumirati i nadoplatiti više. Osim u Burj Al Arabu, možete se cijeli dan zabaviti i u Wild Wadi vodenom parku po cijeni od 199 AED za odrasle te 149 AED za djecu do 1.1m visine.

DUBAI FONTANE (SHOW) – show fontana je besplatan i možete ga gledati uz jezero pokraj Dubai Malla odnosno Burj Khalife. Show započinje svaki dan u 18 sati i traje otprilike 2-3 minute. Svakih pola sata je novi ples, nova pjesma. I tako sve do 23 sata. Za bolji doživljaj možete unajmiti brodić na jezeru koji će vas dovesti tik do fontana za 65 AED po osobi.

MIRACLE GARDEN – vrt cvijeća. Tuneli, jezera, dvorci, čak i pravi zrakoplov, sve je prekriveno cvijećem. Djeci će se jako svidjeti. Cijena je 55 AED za odrasle i 40 AED za djecu od 3-12 godina.

DUBAI FRAME – okvir visine 150m koji razdvaja prošlost od budućnosti. U njemu ćete naći prikaze Dubaija nekada i danas te kakvu nam budućnost priprema. Na visini od 150m nalazi se stakleni pod po kojem možete hodati. Ulaznica za odrasle je 50 AED, a za djecu od 3-12 godina 20 AED.

DESERT SAFARI – adrenalinska vožnja džipovima po pustinjskim dinama (nije za one sa slabim srcem, niti za one koji imaju problema s kralježnicom). Kratka stanka u pustinji radi fotkanja u zalazak sunca. Nastavak prema beduinskom kampu gdje se mogu jahati deve, napraviti henna (tattoo) na ruci, nositi tradicionalna arapska odjeća, pušiti shisha i sve to je uključeno u cijenu. Ovdje je organizirana večera uz večernji show s trbušnom plesačicom, tanoora plesačem i akrobatom s vatrom. Cijena po osobi cca 200 AED. Sve to to traje otprilike 6 sati, od 15 do 21 sat. Izlet koji ne smijete propustiti.

AQUAVENTURE – popularan vodeni park s toboganima i raznim atrakcijama za djecu i odrasle. Nalazi se u jednom od najpoznatijih hotela u Dubaiju i svijetu, hotelu Atlantis, na umjetnom otoku The Palm. Ulaznica za 1 dan je 169 AED, a za djecu 149 AED.

LOST CHAMBERS – ulaznica za Aquaventure obično vijedi i za Lost Chambers. Radi se o velikom akvarijumu u hotelu Atlantis koji vrijedi vidjeti. Pojedinačna cijena Lost Chambers akvarijuma je 115 AED

PLIVANJE S DUPINIMA – u hotelu Atlantis možete i plivati s dupinima. Susret s dupinima može biti u plitkim vodama ili u dubokim (baš plivanje). Prema tome idu i cijene. Imajte na umu da nije moguće fotografirati se vlastitim mobitelom/fotoaparatom. To je strogo zabranjeno. Ako želite fotku s dupinom, fotkat će vas službeni fotograf i to vam dobro naplatiti. Ulaznica se kreće od 795 AED po osobi (cca 1.350 kn). Dobra vijest je što ukoliko uplatite plivanje s dupinima, na isti dan imate gratis cjelodnevnu ulaznicu za Aquaventure vodeni park.

LA PERLE – jedinstveni show s akrobatima, spektakularnim efektima i jednom ljubavnom pričom koja će vas provesti kroz povijest Emirata sve do današnjih velegrada. Predstave su gotovo svaki dan u 18:30 i 21:30 sati. Često imaju akcijske cijene na ulaznice pa se tako trenutno može kupiti ulaznica za 239 AED (cca 405 kn) pa na više.

KRSTARENJE DUBAI MARINOM – ili dhow cruise je krstarenje na tradicionalnom dhow brodu s buffet večerom. Na nekim brodovima ima i animacija (tanoora ples), a na nekima se samo krstari. Krstari se kroz najluksuzniji dio Dubaija gdje su izgrađeni neboderi, skyscrapers, i ovo je najbolji način za doživjeti Dubai Marinu noću. Cijena varira ovisno o odabranom brodu (ima običnih i luksuznijih), a cijene se kreću oko 300 kn pa na više.

MADINAT JUMEIRAH – kompleks luksuznih hotela povezan mostićima i kanalima. Ovaj dio nazivaju još i Mala Venecija. Po kanalima se možete provozati tradicionalnim abra brodićem za 100 AED po osobi i 50 AED za djecu. Unutar Madinat Jumeirah je souk odnosno tržnica s finim suvenirnicama. Ovdje ćete doživjeti jednu ugodnu mirnu šetnju i diviti se uređenim kanalima i pogledu na Burj Al Arab.

DUBAI MUZEJ – smješten u četvrti Bur Dubai, svega otprilike 100-tinjak metara od popularne tržnice tekstila. Okružen je Al Fahidi utvrdom i tu se nalazi čitava povijest Emirata. Ulaznicu ćete platiti samo 3 AED i 1 AED za djecu.

GLOBAL VILLAGE – ispririrano najpopularnijim svjetskim gradovima, državama i njihovim najpoznatijim atrakcijama, ovdje ćete provesti i nekoliko sati šetajući „po cijelom svijetu” u malom. Ulaznica je 15 AED

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *