Ima onaj jedan grad na svijetu koji nije tvoj rodni grad, ali ga voliš jednako tako.

U Lisabon smo se zaljubili odmah. Grad je baš po mjeri svakog romantika, svakog ljubitelja gastronomije, svakog povjesničara i arhitekta. I ne samo Lisabon. Okolica grada je jednako atraktivna. Na grad uvijek gledam izvana i iznutra. Najprije vidiš ulice, trgove, spomenike, tramvaje i automobile koji jure, vanjštinu. I svidi ti se. Onda zaviriš unutra, u ljude, kako grad diše, kako ljudi žive, čime se bave. Zato uvijek uzmemo dovoljno vremena da doživimo grad baš kako on i zaslužuje.

Jer Lisabon zaslužuje vaše vrijeme. Kada jednom dođete u centar Lisabona, znat ćete o čemu pričam. Stojimo na glavnom gradskom trgu Praca do Comercio i razmišljamo u kojem smjeru ćemo prvo krenuti. Ako kreneš na jug, gledaš u rijeku Tagus (Tejo) i brodiće koji uplovljavaju u malu luku. Na sjeveru su veličanstvena gradska vrata u obliku arkade. Prema istoku se penješ na brežuljak gdje je spektakularna Alfama s vrhunskim panoramskim vidicima i katedralom Se. Na zapadu se nalazi prekrasna gradska četvrt Belem s popularnim tornjem Belem, Spomenikom otkrićima, Jeronimskim samostanom, pa dalje na zapad bogati gradići Estoril i Cascais.

GLAVNI GRADSKI TRG PRACA DO COMERCIO

Dakle, glavni trg je mjesto gdje ćeš poželjeti krenuti na sve strane. Praca do Comercio je mjesto gdje se nekada odvijala glavna trgovina (otuda i naziv glavnom trgu koji bi u prijevodu značio Trgovački trg). Nekada se ovaj trg nazivao Terreiro do Paco odnosno u prijevodu Trg palače jer se ovdje nalazila glavna palača kraljevske obitelji sve dok ju nije uništio razoran potres 1755. godine. Na trgu stoji spomenik kralja Jose I. koji je vladao Portugalom u vijeme potresa. Nakon potresa, kraljevska obitelj je preseljena, kao i svi važni državni organi s glavnog gradskog trga. Sada u ovim arkadama pretežno obitavaju restorani. I to kakvi. Tu je i legendarni Martinho da Arcada, najstariji kafić u gradu.

GRADSKA VRATA I ULICA RUA AUGUSTA

Prolazimo kroz arkadna vrata na glavnu ulicu Rua Augusta. Prvo što nas je ovdje zainteresiralo je što nema klasičnih prosaca na ulici. Svi koji “prose” zapravo pokazuju svoje talente i na taj način zarađuju. Tu su akrobati, svirači čudnih instrumenata, čovjek koji levitira, drage bake u narodnim nošnjama i tako redom. Paralelne i okomite ulice ispresjecaju centar grada i svaka je posebna na svoj način. Unikatne radionice s tradicionalnim portugalskim suvenirima nude pločice azulejo, umjetnost koja se može vidjeti na popločanim zgradama.

LIFT SANTA JUSTA ILI USPINJAČA

Odmah pored glavne ulice možete se liftom Santa Justa popeti na jedan od nekoliko divnih vidikovaca u gradu. Mi smo odabrali uspinjaču, mali žuti tramvaj koji nas je doveo do vrha brežuljka. Inače lisabonski tramvaji su totalna atrakcija jer su tradicionalni stari s malenim žutim ili crvenim vagonima. Nema turista koji ne fotografira lisabonski tramvaj.

LISABONSKI TRAMVAJ BROJ 28

A kad sam već kod tramvaja, ima jedna linija broj 28 koja će vas provozati kroz grad po najznačajnijim lokacijama i atrakcijama. Svi će vam reći da je ovo top atrakcija Lisabona. To je svojevrsna jeftinija varijanta panoramskog razgleda grada ukoliko ne želite plaćati vodiča. Vozit ćete se po najužim ulicama, toliko uskim da se u jednom trenutku tračnice iz oba smjera spajaju u jednu. Inače, jedna vožnja tramvajem ili autobusom košta 3 eura, ali možete kupiti Viva Viagem karticu s kojom se vozite jeftinije. Pokriva sav javni prijevoz; tramvaje, autobuse, trajekte, vlakove i metro. Tako ćete s ovom karticom naprimjer jednu vožnju platiti 1.5€ što je značajna ušteda ako se često vozite. Kartica košta 0.50€.

TRG ROSSIO

Ovaj trg je mjesto gdje se u donjeg gradu okupljaju mladi, gdje je jako živo. Ovo je najbolje mjesto za uzeti smještaj jer vam je sve blizu i u pješačkom dosegu. Rossio je zapravo nadimak ovom trgu koji se ustvari zove Trg kralja Pedra IV čiji spomenik je također ovdje postavljen. Nekada su se ovdje odvijale proslave, demostracije, borbe bikova pa čak i egzekucije. Danas na ovom trgu dominira velika fontana, a sa sjevera trg zatvara Nacionalno kazalište Marie II. Ovdje imate priliku posjetiti jedan od najstarijih cafe-a Nicola koji je ovdje već 200 godina. Isto tako, tu je i trgovina sa Ginjinhom (čita se žinžinja), tradicionalnim portugalskim likerom koji obavezno morate probati.

BAIRRO ALTO

Gradska četvrt za savršeni izlazak. Prepun je restorana, kafića sa živom glazbom i naravno tradicionalnim fadom. Osim rasplesanih ritmova koje ćete čuti uvečer i raznih miomirisa koji mame nosnice, preko dana je lijepo ovdje doći na vidikovac Sao Pedro de Alcantara.

ALFAMA I KATEDRALA SE

Nasuprot Bairro Altu je gradska četvrt Alfama. Sam naziv podsjeća na neko slavno mjesto, famous, Alfama. Tu su uske uličice po kojima će vas voziti tramvaj broj 28, a proći ćete i pored Katedrale koja sliči na pariški Notre-Dame. Alfama je jedno od najstarijih područja Lisabona, a vidikovci s ovog mjesta sežu čak i preko rijeke Tejo.

DVORAC SAO JORGE

Na Alfami je poznati dvorac Sao Jorge sa svojim zidinama, topovima i utvrdama. Instagramično je mjesto, a ujedno i od velikog povjesnog značaja budući da je prva utvrda ovdje rađena u 1. st. pr. Kr. Do njega će vas također dovesti tramvaj broj 28, a cijena ulaznice je 10€. Njegovih 11 kula nadopunjeno je muzejom i prekrasnim vrtovima te vidikovcem od kojeg zastaje dah.

OCEANARIJ

Metro u Lisabonu funkcionira odlično i vrlo je jednostavan za snalaženje. Mi smo ga koristili za doći do lisabonskog oceanarija koji je vrhunska atrakcija. Iako je ulaznica malo skuplja, definitivno se isplati. Cijena za odrasle je 19€, a za djecu 10€. Djeca do 3 godine ulaze besplatno, a imaju i varijantu family ticket gdje za 2 odraslih i 2 djece do 12 godina plaćate 47 €. Ono što me doslovno fasciniralo u ovom oceanariju je veličina najvećeg akvarija koji ima 5 milijuna litara morske vode. Ribe i morske nemani koje ovdje plivaju su čudesne. Samo smo ovdje stajali i zurili neko vrijeme. Totalno te hipnotizira. Proveli smo ovdje pola dana i izašli iz njega opčinjeni i pod dojmom.
Odmah pored oceanarija vozi mala žičara s koje lijepo možete vidjeti most Vasco da Gama.

JERONIMSKI SAMOSTAN I CRKVA

Čuli ste sigurno za Belem. Ovo je najpopularnija gradska četvrt u Lisabonu i za nju si uzmite jedan cijeli dan. Svake prve nedjelje u mjesecu ulaz u muzeje je u Lisabonu besplatan pa smo i mi iskoristili tu pogodnost i razgledali Jeronimski samostan, za džabe. Inače je ulaznica 10€. Za djecu do 12 godina je free. Dođite samo dovoljno rano da ne čekate predugo u redovima. Nedjeljom se samostan zatvara u 14 sati. Inače, od centra Lisabona do Belema vozi tramvaj 15. Usput budi rečeno, Portugal je jedna od zemalja za koju ne trebate negativan PCR test, pa je i to trošak manje.
Jeronimski samostan je jedna velika čipka. Kako drugačije nazvati ovu ljepotu.

U crkvi Sv. Marije nalazi se grob Vasco da Game.
Uz samostan i crkvu nalazi se pomorski muzej koji sadrži prekrasne primjerke brodova i njihove makete, ali i one najsitnije brodove rađene u boci.

SPOMENIK OTKRIĆIMA

Preko puta samostana vidjet ćete jedan visoki spomenik. To je Spomenik otkrićima, odnosno spomenik moreplovcima koji su još u srednjem vijeku isplovljavali s ovog mjesta na pomorsku ekspediciju. Na njemu su uklesani Vasco da Gama, Magellan i na prvom mjestu Henrik Moreplovac koji u ruci drži karavelu, tradicionalni portugalski brod korišten u ekspecidijama u Doba otkrića. Na spomenik se možete popeti jer je vidikovac sjajan. Odozgora je odličan pogled na kartu svijeta uklesanu na podu ispred spomenika i na toj karti ucrtane su rute kojima su plovili.

TORANJ BELEM

Možda najpopularnija atrakcija Belema je Torre de Belem odnosno Belemska kula. Ima izgled broda i izgleda baš nabildano. Ovaj toranj je imao funkciju obrane grada u 16 st. jer se nalazi na strateškoj poziciji, na ušću rijeke Tejo (Tagus), mjestu gdje se ulazi u grad s morske strane. Ulaznica je 5€.

PASTEIS DE BELEM

Da ne bi sve ostalo na osjetilu vida, okusili smo jedne čarobne kolačiće o kojima cijeli svijet govori. Njihova tajna receptura čuva se već skoro 100 godina. To su Pasteis de Nata iz slastičarnice Pasteis de Belem. Ovi belemski kolačići su božanstveni. Neka kombinacija lisnatog tijesta, vanilije i cimeta. Mogu se uzeti i kao suveniri jer ih pakiraju u kutijice po 5 komada. Postoje i druge slastičarnice u Lisabonu koje kopiraju belemske kolačiće, ali nije to to. Probali smo.

CASCAIS I ESTORIL

Prigradski vlak je odličan izbor ako namjeravate posjetiti ova dva gradića. Oba su namijenjena bogatima i ovdje su skupi ljetnikovci i vile bogataša koji dolaze na ljetovanje. Uz prekrasnu šetnicu koja spaja ova dva mjesta nalaze se pješčane plaže, raj za uživanje uz more. Ne zaboravite da se radi o Atlantskom oceanu koji je hladan. Usred ljeta je ovdje 19-20 stupnjeva. U Estorilu se nalazi i jedna od najvećih kockarnica u Europi, u koju nismo mogli uči jer smo bili u japankama. Scheisse, taman sam se mislila obogatiti.

SINTRA

Čarobno mjestašce u okolici Lisabona na brežuljku sa šarenim ulicama I stepenicama koje vode do simpatičnih trgovina, slastičarnica I suvenirnica. S trga voze kočije pa možete nabaciti I neku romantičnu vožnju. Ovdje se nalazi I vrlo popularan dvorac Pena Palace, poznat po svojoj crveno-žutoj fasadi. Uzdignut je na brdu iznad Sintre pa je I pogled s njega fascinantan. Pena palača je uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine I čini jedno od 7 čuda Portugala.

CABO DA ROCA – NAJZAPADNIJA TOČKA EUROPE

Litica s koje pogled seže daleko u Atlantski ocean. Nasuprot nas, na kraju oceana, otprilike stoji Bijela kuća u Washington D.C.-u. Svjetionik okružen malenim kaktusima pokazuje moreplovcima da su napokon stigli do Europe. Kakva je to sreća bila kada su se vraćali otkrivši Ameriku. U prijevodu bi Cabo da Roca značilo rt stijene I to je baš prikladan naziv ovom mjestu jer je vidikovac na strašno visokoj litici. Vjetar s mora mrsit će vam kosu, a možda I planove za dobre fotke. Jako sam sretna što sam bila ovdje.

LJUDI

Možda zvuči čudno, ali I ljudi čine grad. Dušu grada. Proučavajući ljude na ulicama zaključili smo da Portugalci, a osobito Portugalke ne pate baš na modu. Odjeća, make up I nekakav styling ovdje nisu ni malo bitni. Ali zato znaju uživati. Skoro ništa nije otvoreno prije 10 ili 11 ujutro jer se moraju dobro naspavati. Laganini. Ali zato navečer je uvijek “žurka”. Već u popodnevnim satima svaki restoran dobiva svog “promotora” koji će te pozdravljati na svim jezicima dok ne pogodi tvoj I odakle dolaziš, a onda kreće nagovaranje na to da sjedneš u njegov restoran. Tako smo upoznali Ria iz Brazila koji je u Portugal došao trbuhom za kruhom. Puno je ovdje doseljenika. Rusi, Brazilci, Španjolci I svima se u Lisabonu sviđa. Kako I ne bi kad je prekrasan grad s odličnom vibrom. A to je ono što te zarobi, u što se zaljubiš na prvu.


Ima onaj jedan grad na svijetu koji nije tvoj rodni grad, ali ga voliš jednako tako. Uvijek mu se vraćaš ili mu se poželiš vratiti. Nije to samo zbog ulica I trgova, ima tu nešto više. To je onaj osjećaj koji živiš dok šećeš tim ulicama. To je onaj uzdah kada dođeš na omiljeno mjesto I baciš pogled na one iste kuće I krovove. Je li se nešto promijenilo?! Tražiš nove grafite, nove atrakcije možda, je li se zatvorila tvoja omiljena slastičarnica ili se otvorila neka nova, nešto s čime će te dodatno iznenaditi. Ali onaj isti duh je tu. I to se ne zaboravlja.

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *