Postoji više kategorija putnika i razreda prema kojima se cijene aviokarata razlikuju. Popusti na aviokarte za djecu stoga postoji, ali pitate se do koje je to godine i kada je najisplativije putovati s obzirom na starost djece? Sve što trebate znati o cijeni aviokarata i popustima za djecu saznat ćete u nastavku.

CIJENE I POPUSTI NA AVIOKARTE ZA DJECU KOD STANDARDNIH AVIOKOMPANIJA

Kod standardnih aviokompanija djeca se prema broju godina kategoriziraju u dvije skupine.

  1. Infants – djeca do nenavršene dvije godine
  2. Djeca od navršene dvije godine do nenavršenih 12 godina

Prva kategorija obično plaća samo aviopristojbe ili 10-30% od cijene karte za odraslu osobu. Nekada, npr. na domaćem letu karta zna biti i potpuno besplatna. Takva djeca i bebe sjede roditeljima u krilu, odnosno nemaju svoje sjedalo u avionu. Neke (bolje) aviokompanije imaju baby crib odnosno malu kolijevku za bebe koja je dostupna na zahtjev. To će vam sigurno olakšati put osobito ako idete na duže relacije. Ono što je važno napomenuti je da djeca do nenavršene dvije godine nemaju pravo na predanu prtljagu. A što sve možete ponijeti za dijete u avion pročitajte u našem postu Prtljaga s djecom u avionu: što smijete ponijeti i u kojim količinama.

Druga kategorija djece do nenavršenih 12 godina imaju određeni popust i on najčešće iznosi između 25-30% od cijene koju plaća odrasla osoba. U ovom slučaju djeca imaju pravo na prtljagu koja može biti jednaka onoj koja je dozvoljena za odraslu osobu ili nešto malo manja.

Tako da dijete, imalo ono 3 ili 11 godina, plaća istu cijenu aviokarte. Također je ista situacija kupujete li izravno od aviokompanije ili preko turističke agencije/ovlaštene web stranice za prodaju aviokarata.

Jednom kada dijete navrši 12 godina, plaća punu cijenu karte kao i odrasla osoba. Složit ćemo se stoga da je najisplativije putovati s djecom mlađom od 2 godine, a najneisplativije će vam se činiti cijena za dijete od navršene 2 godine koja će dobiti samo oko 30% popusta.

CIJENE I POPUSTI NA AVIOKARTE ZA DJECU KOD NISKOBUDŽETNIH AVIOKOMPANIJA

Niskobudžetne aviokompanije imaju malo drugačija pravila. Kod njih obično djeca do nenavršene 2 godine, dakle infants, plaćaju nisku fiksnu cijenu karte. Na primjer kod Ryan air-a je to 25 eura odnosno 25 funti po smjeru. Kod Wizz air-a je to 30 eura itd. Ta cijena je uvijek ista bez obzira bila karta za odrasle 150 eura ili 9,99 eura. Dakle, u nekim slučajevima će cijena karte za bebu biti skuplja nego za odrasle i tu nema pomoći. Djeca do nenavršene 2 godine nemaju pravo na predanu prtljagu.

Sva djeca od navršene dvije godine plaćaju punu cijenu aviokarte iako se mora navesti da se radi o djetetu određene dobi (do nenanvršenih 12 godina).

KADA DJECA MOGU PUTOVATI SAMA

Aviokarte za djecu se uobičajeno kupuju na istoj rezervaciji s odraslom osobom. Ukoliko dijete putuje samostalno bez pratnje odrasle osobe, za to postoje posebne procedure i svaka aviokompanija ima svoje uvjete. Najčešće, djeca od navršenih 14 godina mogu putovati samostalno (uz svu potrebnu dokumentaciju i odobrenja). Kod nekih aviokompanija moguće je samostalno putovanje i djece mlađe od 14 godina, ali uz stroge kontrole i obično u tom slučaju odgovornost preuzima određena osoba kabinskog osoblja zrakoplova. Većina zrakoplovnih kompanija koje nude uslugu „čuvanja djece tijekom puta” za to naplaćuju posebnu naknadu. Svakako se o ovim informacijama unaprijed raspitajte kod aviokompanije s kojom će dijete putovati.


Da zaključimo, bebe i djeca prije navršene dvije godine plaćaju samo zrakoplovne pristojbe ili 10-30% od cijene karte za odrasle. Djeca od navršene 2 godine do 11 godina (odnosno nenavršenih 12) imaju popust oko 30%. Kod niskobudžetnih aviokompanija u pravilu bebe do nenavršene 2 godine plaćaju određenu fiksnu cijenu koja iznosi oko 25-30 eura po smjeru, a svi ostali plaćaju punu cijenu aviokarte. Djeca do nenavršene 2 godine sjede roditelju u krilu i nemaju pravo na predanu prtljagu.

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *