Sigurno vam je nekad kroz glavu prošla komplicirana procedura oko zračne luke i aviona dok se vaša beba koprca vama na rukama. Hoće li beba ostati gladna u avionu, kako ću s malim djetetom do aviona bez kolica, smijem li mu ponijeti bočicu vode, što ako mi neku nužnu stvar zabrane unijeti u avion?
Sva ta, a i puno drugih pitanja, muče sve roditelje, a osobito mame. Pa, evo, da vam olakšam malo stvar, napisala sam neke općenite stvari koje možete ponijeti u avion i u kojim količinama.

U zrakoplov ne smiju ići sve stvari koje nama padnu napamet. To je i razumljivo budući da se vode stroge kontrole sigurnosti, a i kako bi se spriječio kriminal. Tako su propisana određena pravila koja vrijede u cijelom zračnom prometu bez obzira kojom aviokompanijom letite.

TEKUĆINE U RUČNOJ PRTLJAZI

Ako planirate ponijeti bilo kakve tekuće stvari u ručnoj prtljazi, dakle u onoj koja ide s vama u avion (kremice, losione, šampone, voda…) sve mora biti pakirano u bočice tj ambalažu od 100ml i upakirano u prozirnu vrećicu na zip zatvaranje. Ovakve vrećice možete kupiti u dm-u, Mulleru ili na aerodromu. U pravilu, dječje bočice i hranu veću od 100ml puštaju u avion, ali ako iz bilo kojeg razloga smatraju nešto od toga sumnjivim, neće vam ih prihvatiti i morat ćete ih baciti prije ulaska u avion. Zato uvijek imajte neku rezervnu hranu u bočici pakiranja 100ml.

Svaka osoba smije imati ukupno 1 litru tekućine u ručnoj prtljazi.

Dodatno možete unijeti u avion bilo koju tekućinu koju kupite u duty free trgovinama u zračnoj luci jer su sve te tekućine već prošle strogu kontrolu. Ono što morate uvijek imati sa sobom da biste kupili bilo što u duty free trgovini je vaša aviokarta. Bez nje nećete moći kupiti ništa. Obavezno uzmite račun koji ćete na zahtjev pokazati kako ne biste ostali bez toga što ste kupili. Dakle, voda, alkohol, dječja hrana, bilo što što je iz duty free trgovine i s priloženim računom može u avion.

DJEČJA KOLICA

Dječja kolica se moraju moći sklopiti ukoliko idu u avion. U pravilu, s dječjim kolicima možete doći skroz do aviona bilo da se radi o tunelu na koji je spojen avion ili o cesti po kojoj morate proći skroz do stepenica od aviona. Tamo ćete ostaviti kolica, sklopljena i ona idu u prtljažni prostor, a vi komotno s vašim djetetom ulazite u avion. Na izlasku iz aviona, kolica će vas dočekati odmah po izlasku. Ovo obavezno najavite u zračnoj luci prilikom check in kako bi službenici i kabinsko osoblje bilo upućeno u vaše potrebe i zahtjev.

AUTOSJEDALICA, DA ILI NE?

U pravilu, autosjedalica nije potrebna za avion. Djeca do nenavršene dvije godine sjede roditelju u krilu ili ako se radi o bebi, a avion ima dječji krevetić, bebu možete smjestiti tamo. Djeca s napunjene dvije godine ili više, imaju svoje sjedalo i sjede do roditelja, zavezani pojasom kada god je znak za vezanje uključen. Autosjedalica je potrebna jedina ako za dijete koje nema navršene dvije godine ipak želite sjedalo (umjesto da sjedi vama u krilu), tada autosjedalica mora biti posebna s oznakom da je prikladna za let avionom.

OSTALE STVARI

Bilo koje krute stvari, npr, voće, grickalice, čokolade i sl., možete ponijeti u ručnoj prtljazi. Pripazite da to ne budu suhomesnati proizvodi ili bilo koja druga zakonom zabranjena hrana koja se ne smije prevoziti. Takvu hranu ne smijete imati niti u svojoj predanoj prtljazi. U ručnoj prtljazi slobodno još ponesite pelene, vlažne maramice, dekicu kojom ćete pokriti dijete ako bude hladno i neke igračkice za animaciju. Sve ostale stvari koje vam nisu nužne tijekom leta, stavite u predanu prtljagu koja ide u prtljažni prostor. Ukoliko dijete ili bilo tko od roditelja koristi određene lijekove koje mora imati tijekom puta, oko toga se informirajte kod aviokompanije kojom letite i u zemlji u koju putujete. Neke zemlje imaju strogo propisana pravila oko unosa pojedinih lijekova, pa imajte to na umu.

Možda će vas još zanimati:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *