Svi smo već željni negdje pobjeći. Kamo na ljetovanje u EU i koje zemlje su otvorene za turizam, čitajte u nastavku.

GRČKA

Grčka nam je napokon otvorena. Svi EU državljani mogu ući u Grčku iz turističkih razloga. Putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata od ulaska u Grčku. Djeca mlađa od 6 godina ne trebaju imati test. Ukoliko ste cijepljeni objema dozama (ili koliko god doza vaše cjepivo zahtjeva) s protekom14 dana od zadnje doze, možete ući u Grčku bez PCR testa.

Trenutno je Grčka otvorena za državljane EU + Srbija, SAD, Izrael, UAE i UK bez potrebe za samoizolacijom. Za dodatne zemlje odnosno putnike drugih zemalja, Grčka će se službeno otvoriti 14.05.

Pročitajte sve o mjerama i restrikcijama za putovanje u Grčku.

Jako se veselimo otvaranju Grčke. Klasično obiteljsko putovanje možete planirati na Kretu ili Rodos jer imaju odlične hotele (i all inclusive hotele) sa sadržajima za djecu. Plaže su ovdje pretežno pješčane ili eventualno šljunčane. Evo kako smo mi proveli obiteljsko all inclusive ljetovanje na Kreti. Za parove je tu omiljeni Santorini, ali i druge destinacije u Grčkoj definitivno ne treba zanemariti. Svaki otok je poseban na svoj način.

ŠPANJOLSKA

U Španjolsku se također može ući s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata od ulaska u Španjolsku. Djeca mlađa od 6 godina se ne moraju testirati. Super je što je Španjolska dosta južnije od Hrvatske pa je u određenim pokrajinama pogodno za kupanje puno ranije nego kod nas. To su andaluzijska obala Costa del Sol, a ne smijemo zaboraviti i na predivne Kanarske otoke (Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura i ostali). Kanarski otoci se nalaze u Atlantskom oceanu, zapadno od Afrike pa je i klima tamo odlična. Smatraju se “dalekom destinacijom”, ali je jedina za koju ne trebate putovnicu. Osobna iskaznica je dovoljna za sve državljane unutar EU.

Osim navedenih destinacija u Španjolskoj, predivni su i Balearski otoci: Mallorca, Menorca i Ibiza.
Sve što trebate znati prije nego što posjetite Španjolsku pročitajte OVDJE.

MALTA

Malta nam je najavila otvaranje za 1. lipanj. Iako smo pisali o Malti kao o destinaciji koju bismo izbjegli ljeti zbog velikih vrućina i gužvi, sada je možda vrijeme da ju se ipak posjeti i “pregrmi” malo vrućine. Gužve sigurno neće biti.

Također će biti potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata od trenutka ukrcaja na let. Jeftine aviokarte možete pronaći na stranici Ryanair-a s letom iz Trsta.

Cijena povratne aviokarte za Maltu iz Trsta je 40€ po osobi (bez prtljage).

pOLAZAK 06 LIPNJA, POVRATAK 13 LIPNJA

CIPAR

Cipar je trenutno otvoren za turizam. Iako je Hrvatska na crvenoj listi, moguće je ući na Cipar prema sljedećim uvjetima. Potrebno je napraviti PCR test najkasnije 72 sata prije ukrcaja na let. Po slijetanju na Cipar, svi putnici s crvene liste moraju napraviti dodatni PCR test (o svom trošku; cijena je 30€) čiji rezultati stižu SMS-om u roku od 3 sata. Ukoliko je test negativan, možete slobodno obilaziti Cipar. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testiranja.

Sve o sigurnom putovanju na Cipar pročitajte na linku.

TURSKA

Iako nije EU, napisat ćemo nešto i o ovoj zemlji jer ju često Hrvati biraju za svoje ljetovanje.

U Tursku je također moguće ući s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata od ukrcaja u zrakoplov. Djeca mlađa od 6 godina ne trebaju se testirati. Turska nam je zanimljiva zbog svoje obale pa i ljetovanja. Tu su Antalya, Alanya, Side, Belek, Lara, Bodrum i mnoga druga mjesta s all inclusive hotelima i lijepim, pretežno pješčanim plažama. Turska je poznata i po vrhunskoj hrani pa tako računajte da ćete se s odmora iz Turske vratiti par kila teži. Mislim, pa nećemo valjda na odmoru mršavjeti 🙂

E, sad, Turska je najavila totalni lockdown od 29 travnja do 17 svibnja pa tako hoteli trenutno otkazuju rezervacije za ovaj period. Iako lockdown ne vrijedi za turiste, jednostavno nije zanimljivo boraviti u zemlji gdje je cijeli dan sve zatvoreno. Tako da preporučamo da rezervirate Tursku kada se ukine potpuni lockdown što se najavljuje nakon što prođe Ramazan.

Za Tursku će vam trebati putovnica, ali viza više ne treba.


Eto, nadamo se da smo nekoga razveselili, nekoga informirali. Napominjemo da ovo vrijedi trenutno i da su sve informacije podložne promjenama. Zato prije nego što nešto planirate ili rezervirate, provjerite nove informacije još jednom. Ako imate još nekih pitanja oko ove teme, pišite nam OVDJE ili na društvene mreže (facebok i instagram).

Možda će vas još zanimati: